Vart tog motivationen vägen?

Den fanns iallafall inte där idag när jag och Extra skulle tävla lydnad på Lommas brukshundklubb. Idag fick vi vårt första tredje pris i klass två, vilket inte var så konstigt. Med mig på appelplanen hade jag en nonchalant, luktig, omotiverad och seg hund som visade noll respekt för matte. Vart kom den hunden ifrån? Extra har bara blivit mer och mer omotiverad för varje tävling, vilket märks väldigt tydligt. Till och med de som sett oss tävla sen vi startade i tvåan ser att det är en enorm skillnad på Extra. Och ibland känns det precis som Extra vet om att jag inte får säga till henne på tävling eller belöna. Extra som annars inte är en luktig hund luktade väldigt mycket idag, lunkade runt och började till och med äta på något som fanns på marken. Detta är någonting jag aldrig hade tolererat annars (om det inte varit på tävling) och det vet hon mycket väl. Så varför gör hon det? Ja, fråga inte mig. Både jag och Extra är sjukt trött på lydnadsklass 2 och vill inget annat än att kunna lämna den klassen bakom oss för att börja träna på nytt, dock är jag envis och vill (ska) ha LP2 på Extra innan vi går vidare. Vi nollade inte ett enda moment idag men hamnade trots det på 132 poäng, haha.. Både rutan och det fria följet resulterade i femmor-illa. Vi fick en tia idag, platsen, resten var 7:or och 5:or.

I veckan blir det ingen träning alls trots att vi ska tävla nästa helg igen, möjligtvis på torsdag med lydnadsgruppen om jag hinner. Ska nämligen på begravning för min morbror då. Det har hänt väldigt mycket i mitt privatliv de senaste månaderna, inom familjen och släkten. Detta har jag valt att hålla utanför bloggen eftersom bloggen ska handla om mitt hundintresse och ingenting annat. Åter till hundträningen, jag har ingen lust eller motivation till det just nu eftersom att det känns att ju mer jag tragglar, dessto tråkigare blir momenten. Dock vill jag köra igenom rutan och inkallning med ställande innan nästa tävling. Idag känns allt pannkaka och idag handlade det egentligen inte om vilka moment hon kan och inte kan. Idag handlade det bara om motivationen, motivationen som inte fanns där hos Extra. Funderar på att köpa något riktigt smarrigt som luktar supergott och visa för Extra och sedan lägga i fickan innan jag går in och tävlar nästa gång. Några förslag på ben eller något annat gott som många hundar gör allt för? Blir tokiga av? Jag har en matgalen hund, men köttbullarna börjar bli tråkiga eftersom de alltid används på träning. Jag behöver något extra.

Sen finns det andra frågor som snurrar runt i huvudet. Ska jag ge mat på morgonen innan en tävling eller ska jag inte? Kanske man ska börja träna med extern belöning? Dvs en matskål utanför ”ringen” som de får gå och äta när de varit duktiga. Ska jag börja att länka ihop moment på träning för att alltid ge belöningen efter hopppet? Ska jag använda speciella kläder när jag tränar och tävlar? (t.ex. ett speciellt par byxor eller en keps). Hur ser era rutiner ut innan en tävling? Känner att jag behöver lite råd och inspiration just nu!

Innan jag avslutar söndagens inlägg med alla mina tankar om lydnadstävling så vill jag grattulera Caroline från Malmö BK som vann lydnadsklass 2. Stort grattis!!!

Golden retriever tik, säjs för tillfället på blocket…. Skämt å sido, över min döda kropp att jag skulle kunna göra mig av med mitt mirakel.

5 tankar om “Vart tog motivationen vägen?

 1. Vilken busExtra som gör så där på tävlingen 🙂 Varför hon får för sig att det plötsligt är tillåtet att göra sånt man inte får vet bara hon. Det är bara att bryta ihop och komma igen!!
  Tråkigt med din morbror 😦 man skulle ju kunna tro att det är sånt hon känner av att du inte är på bästa tävlings eller träningshumör. Men när hon tränar bra så är det väl inte det som stör.
  Det är som med F spårande,,,,,,plötsligt snurrar han runt som om vi aldrig tränat överhuvudtaget 😦 Vad som farit i den hjärnan vet bara han själv.
  Ha en bra söndag
  Kram

 2. En fråga som du ska ställa dig själv är:
  Hur långt vill vi gå? Är siktet inställt på S LCH eller mer?

  I så fall skulle jag omvärdera om LP:t verkligen är så viktigt. Risken är att du kör slut på henne och ni då aldrig kommer hela vägen. jag menar, vilket ser bäst ut? LPI LPII eller LPI S LCH?

  Om du matbelönar henne, variera godiset. Köttbullar funkar på träning, men bjud på supergodis vid tävling. Kanske lite mindre frukost inför tävling, men tänk på att hon ska orka prestera.

  Externbelöning är grymt, om man får det att funka. Variara då så det dels kommer efter sista momentet, men det ska även kunna komma när som helst. Hon får aldrig veta när det är dags.

  Tänk på att träna mer tävlingslikt. Kedja ihop en del moment, innan belöning. Det behöver inte vara hela moment, eller ens lydnadsmoment. Tanken är att jobba upp en uthållighet och skapa en förväntan på att belöning kan komma när som helst.

  Tror faktiskt att det kan vara bra med en veckas vila och förhoppningsvis sitter det nästa gång.

  Kram Hanna

 3. En bra variant är baklänges träning. Exempel Börja med sista momentet och sen en läcker belöning sen kör du till fjärren och hoppet. Till slut kan du köra alla moment med en jättemotiverad hund för hon vet att när hon hoppat så kommer bästa belöningen. Jag hjälper er gärna någon dag att hitta tillbaka till teamwork er emellan. Kram till dig & Extra

 4. Jag vet hur det är med en omotiverad hund på tränings- och tävlingsplanen… inte kul alls ! Tycker du ska lyssna på Hannas tänk ! 🙂

  Prova med att ha lite leverpastaj på tub eller dylikt. Brukar vara rätt uppskattat ! Och för vissa är räkor en riktig höjdare 😉

  Btw, underbara bilder fr Limhamnsfält 🙂

  kramar fr mig och grabbarna

 5. Attans otur 😦 Förhoppningsvis gör det gott med lite vila. Ibland känns det som hundarna kan bli lite överhettade och sakna gnistan vid för mycket träning. Håller tummarna hårt för er!!
  Har inte så bra koll på hur ni ligger till, men är det sista 1:an ni är på jakt efter..?

  Tack för grattiset på Lukas födelsedag 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s