Nya utställningsregler

Jag är inte den som bryr sig speciellt mycket om hundhår och jag har aldrig tyckt att golden har varit en hund som fäller speciellt mycket (eller inte jättemycket kanske jag ska säga). Det har jag tyckt i snart 7 år som hundägare, fram tills här om dagen. Jag har aldrig någonsin varit med om att mina hundar fält såhär mycket. Aldrig. Jag får bokstavligt talat gå och plocka tussar efter hundarna varje dag. Extra är helt utfälld, hon ser ut som en liten  häst nu när hon tappat all sin päls. Både byxorna, benen och magpälsen är totalt utfälld, nästan till och med svansen -den som oftast brukar vara väldigt bra behårad. Jakita däremot är inte lika utfälld, ännu. Dock fäller hon som en jag vet inte vad. Extra har inte så jättemycket mer att tappa så hon fäller inte så mycket längre men Jakita ska vi inte snacka om. Hon fäller som om hon inte fällt på hela sitt liv. Många jag känner tycker att golden hårar väldigt mycket (ikke under fällning), då skulle dem vara med om Ex & Jakes fällperiod just nu. Tror dem hade svimmat 😉 Ovan kan du se Jakita och hennes pälshög efter att jag borstat henne i någon minut…

Läste i SSRK:s tidning igår om de nya utställningsreglerna som kommer börja gälla i hela norden from 2011-01-10.  Det som är nytt är bl.a. att kvalitets bedöningen är på engelska. Enligt de nya reglerna så ska dagens röda band motsvara ”Excellent”, blåa ”Very good”, gula ”good” och det gröna ”Sufficient”. Sen kan man även få kvalitetsbedömningarna Disqualified samt Cannot be judged (som då står för diskvalificerad och kan ej prisbelönas). Sen ska de ju ta bort reservplaceringen i konkurrensen så att det bara är 1-4 placeringar. En annan sak är ju att det kommer vara mycket enklare att kunna bli SE UCH. Vad tycker ni om det nya systemet? Det känns som att det kommer bli mycket svårare att kunna få ett Excellent i det nya systemet än vad det var att få ett 1:a pris i det gamla. Högre krav kanske?

Här har ni en jämförelse med dagens system och det nya som börjar gälla den 10 januari 2011:

7 tankar om “Nya utställningsregler

 1. Jösses vilken hårhög det blev efter borstningen. 🙂 Du kan ju sätta igång att göra garn eller sälja till nån som behöver lite mera päls på sin 😀
  Mina fäller också en del nu men jag tycker som du att så farligt är det inte. Gilberts päls har blivit så tråkig med sjukdom och medicinering. Han ser ut som en riktig rishög 😦 Inte mycket att göra åt,,det blir väl bättre förhoppningsvis.
  Tack för din info om utbildningen. Verkar spännande och som nyttig kunskap att ha när man tänker ta valpar på sin tik. Lycka till med dina planer! 🙂
  Ha det gott
  Kram

 2. Shit va med päls :O Trodde hon låg bredvid en fårfäll.. ha ha

  Är ju inte jätteinsatt i utställningsvärlden , men min syn…
  Det känns som det kommer bli svårare att få ett excellent. Men samtidigt blir det lite mer tydligt HUR väl hunden stämmer med rasstandarden. Lite som att jämföra med skolans nya betyg…ett VG i engelska kan vara väldigt brett(på gränsen till G eller snäppet under MVG).
  Men samtidigt känns inte nya systemet helt 100 tycker jag (än iaf). Allt fler hundar kommer plockas ner och ”risken” finns ju att det blir ännu tydligare att bara isbjörnar ska få excellent och inte snärtare hundar. Allt beroende på vilken domare och dess otlkning av rasstandarden så klart. Jättesvårt att förklara i text, men hoppas du förstår hur jag tänker. 🙂

 3. Enklare att bli SE UCH? Försvinner kravet på 2:a i öppenklass på jaktprov på golden? Jag har knappt tittat åt de nya reglerna.

  Har fått för mig att det kommer bli knepigt med utländska domare, där exellent (har jag för mig) är ungefär det samma som CK…

 4. Mycket päls blir det! Min ena brukar oxå släppa sådana pälshögar under fälltiden. En dam ville en gång ha pälsen efter mina och sticka av.. hon fick 3 bärkassar fulla. Du får börja sticka Goldenvantar och Goldensockar..
  Kram
  Lotta & Gossarna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s