Slagsmål

Tusen tack för alla fina julkort vill jag börja med att säga! Min jul tillbringade jag uppe i Lidköping med släktingar. Det har varit jättemysigt och mörder med snö, utan att överdriva (jag som jämt tjatar om att det ska vara snö på julafton, där fick jag så jag teg). Idag kom jag och hundarna till Fjällbacka och det är här vi ska vi fira nyår så vi åker inte hem förrän på söndag. Så vi är här nästan en hel vecka, ska bli jättehärligt. För er nya läsare så är Fjällbacka mitt sommarställe, här har jag tillbringat varje sommar i mitt liv sedan jag föddes -det ligger alltså väldigt nära hjärtat. Hur som haver, här är inte alls lika mycket snö som i Lidköping men det är ändå mycket och snön glittrar vackert. Scrollar ni ner kan ni se bilder från Lidköping.

Till något helt annat, något tråkigare. Jag är ju rätt van vid att Jakita och Extra leker rätt hårt och intensivt ibland med varandra och det har jag aldrig brytt mig om eftersom det är så deras lek går till. Det blir våldsamare, mildare, våldsamare osv. Det är så dem leker och båda verkar tycka det är riktigt kul. Men i förrgår, då brast det. Nisse (min fasters norwich terrier), Jakita och Extra lekte tillsammans. Nisse är väldigt envis och kan bli väldigt ”på” och jobbig. Jag tror han gått Jakita lite på nerverna de senaste dagarna (dock är hon väldigt bra på att säga ifrån så han håller inte på med henne så mycket). Extra däremot är väldigt snäll och rätt ”dålig” på att säga ifrån ibland utan låter sig stå ut, så efter henne har han hängt i benen och öronen. När alla tre lekte hörde jag att det blev intensivare och intensivare, jag bekymrade mig som sagt inte då jag är ganska van vid de ”grova” snacket medan de leker. Plötsligt går det som från vitt till svart, deras ”morrande” förändras från ett lekmorr till bråkmorr. Det går på en bråkdels sekund och plötsligt så ryker Extra & Jakita ihop och Nisse flyr från rummet (när det väl kommer till kritan så är han inte så tuff som han tror). Det känns fortfarande overkligt när jag tänker tillbaka på det, att Jakita och Extra verkligen rök ihop. Det var huggtänder och hundarna var alldeles galna. Min första reaktion var såklart att slita dem ifrån varandra (det är inte så lätt med två förbannade tikar vill jag lova) men direkt när jag dragit dem ifrån varandra var dem på varandra igen. Jag skulle precis gå i mellan dem igen men då helt plötsligt stannade dem upp. Dem stod alldeles stilla, nästan som paralyserade och gick åt olika håll. Jag vet inte riktigt vad som orsakade det hela eftersom det gick så in i helvetes snabbt men jag kunde tydligt tolka mina ”gullepluttar” som jävligt förbannade. Båda två. Jakita la sig snabbt på golvet medan Extra sökte sig till mig och min syster och slickade oss runt munnen och ville ha ”stöd” från oss. Extra har på senaste tid även börjat jucka på Jakita (det har hon aldrig gjort innan utan Jakita har bara juckat på henne) så det har kanske med att göra att Extra vill stiga i rang. Känner att jag vill dela med mig utav denna händelse, det är sånt man inte tror kan hända eller kommer att hända. Det känns fortfarande overkligt även om det gått ett par dagar.. Mina två tjejer som leker dagarna i enda med varandra och har så kul tillsammans. Ja, ni förstår säkert min chock. Jag har aldrig riktigt varit med om att någon utav mina hundar har hamnat i ett riktigt ”bråk” mer än att Jakita börjat bråka lite med en tik på Limhamnsfältet men annars är ingen av dem bråkiga eller dominanta mot sin omgivning. Jag brukar alltid säga till andra att man ska låta hundarna göra upp själva (de brukar ju reda ut det) om det nu inte är ett väldigt allvarligt bråk där hundarna kan bli skadade men när jag själv var i situationen fanns det inte en tanke på att låta hundarna göra upp själva. Antagligen för att BÅDA hundarna faktiskt var mina och dem KÄNNER varandra och jag KÄNNER dem, INGENTING stämde ju. Lättare sagt än gjort passar in här för min enda tanke var faktiskt att stoppa dem och få dem att sluta, det var liksom smärtsamt att se mina två ögonstenar bråka med varandra. En overklig sits. Jag visste inte vad jag gjorde ens, det var som en adrenalin kick. Ena sekunden satt jag ner och andra så stod jag och försökte sära på hundarna. Ett mysterium. Både hundarna är tack och lov oskadda (förutom att Extra har ett litet sår efter Jakitas ena tand på halsen). Minst sagt overklig händelse. Har ni någonsin varit med om att era hundar börjat bråka? Det var en otäck upplevelse men samtidigt ”lärorik” om man nu ska vänta på det. Mina gullepluttar ligger bredvid varandra i soffan just nu så det är svårt att tänka sig att dem var så förbannade på varandra.

9 tankar om “Slagsmål

 1. Fy vad tråkigt. Troligtvis bara något i stundens hetta, men för säkerhetas skull så stoppa Extra när hon juckar. Äldst bestämmer (förutom du då). Ingen i min flock får jucka och om jag ser det så stoppar jag dem direkt.

  Kram

 2. Vilken chock när de ryker ihop. Har väntat länge på att mina ska göra det men *peppar peppar* Det kanske blir när nr tre kommer i könsmognaden vem vet. Jag är beredd 😉 Fritiof är också en som inte säger till precis medan Gilbert är väldigt tydlig med vad han tycker. Så Kevin vågar inte ge sig på honom som han gör med Fritiof. Där hade jag önskat att F hade varit lite bättre på att stoppa. Det får jag göra när jag ser att han blir besvärad av en ettrig valp. Jucka på varandra får inte mina heller göra utom när det ingår i en lek och då gör dom det båda två turvis liksom.
  Hoppas att betten inte tog för hårt och att de är goa vänner igen

  Kram

 3. Usch va tråkigt, men tur att dom är vänner igen!
  Samma sak hände mellan Fajjo och Malte i sommras. Dom som legat och tuggat på och lekt med varandra sedan Malte kom till oss. Troligtvis var det Joker som var orsaken. Malte och Joker lekte tillsammans och Fajjo ville också men fick inte någon kontakt med någon av dom och då flyger Fajjo på Malte och dänger honom. Hände även dagen efter. Ända sedan dess har Malte och Fajjo inte lekt med varandra över huvud taget. Dock så försökte Fajjo få igång Malte igårkväll men Malte flydde sin väg, morrade och reste ragg. Malte är väldigt osäker på Fajjo numera då han är väldigt våldsam i sina lekar… men det är lite synd att dom inte leker längre, dom som var så nära förr.

  Jätte härliga bilder har du fått på hundarna. Bra sätt att bygga lite muskler på hundarna är att lura ut dom i djupsnön så dom verkligen får ta i med bakbenen!

  Något God Jul önskande till dig (och många fler) har det inte blivit så jag får önska dig ett riktigt gott nytt år! Min dator har gått sönder så jag har inte kunnat uppdatera nånting, ett helvete när man är så jäkla sugen på att blogga, heheh!

 4. Lätt hänt att det går över styr när fler hundar är inblandade i leken.

  Detta kanske bara var en engångshändelse, men i fortsättningen kan ju du sätta ett stopp när du tycker att det låter för mycket.

  Här är det som hos Hanna, juckförbud : )

 5. Aldrig roligt när dom rycker ihop , peppar peppar så har det för det mesta varit lugnt här. Visst Troja den äldsta säger till Twix den yngsta när Twix fjäskar som sjutton för Troja men annars är det ingenting. Troja o Twix leker väldigt bra också. Sen när man har 4 st i nära åldrar så hänger det mycket på ägaren att det är lugnt i flocken.

  Hi hi samma här som dom andra skriver , är juckförbud här både inne o ute, om det skulle vara mot andra hundar så säger jag till, är förbud då också fast jag kan inte komma på att dom har gjort det.Även också när dom löper får dom inte jucka. Sen ”styr” jag över dom kan man säga. Ett ord som är negativ klang men jag skriver det ändå. Jag ser mig själv som flockledare över hundarna och om det verkligen är något som jag inte accepterar så säger jag till på skarpen men det är inte många gånger som jag har fått göra det.Saga har vid 2 tillfällen sagt till Twix utan anledning ,Saga legat o Twix bara passerat förbi. Sånt tolerarar jag inte. Så bägge gångerna åkte Saga iväg i nackskinnet, och matte var inte glad om man säger som så. Om jag inte ser vad som har hänt innan o dom markerar så säger jag inget. Men det är när Twix som sagt fjäskar mot Troja, då låter jag Troja sköta det själv. Är risk för om jag går in o styr där att Troja , som jag läste i en bok ”tappar ansiktet” för den yngre generationen. Men som sagt ytterst sällan som jag har fått säga till dom. Men det är viktigt att låta dom säga till varandra också. Men när dom väl rycker ihop så försök ta den som startade bråket om man ser det för om man tar hand om den hunden så slutar dom, tar bort energin. Sen kan den andra hunden vara i sånt tillstånd att det gäller bara att försvara sig o kan då försöka ge sig på den andra ändå.

  Oj nu blir det långt;)
  Min lillasysters hund en blandning mellan new foundland o BC o Saga har rykt ihop 2 gånger . Bägge gångerna har det varit om leksaker, dom kampade o gick över i bråk andra gången var att dom jagade samma boll. Men jag kunde bryta dom genom att bara gå imellan o ryta till o stötta till bägge 2. Bägga la av, för Shhaya har respekt för mig likaså Saga o det är inte ofta att jag som sagt säger till dom på det sättet. När jag väl säger till på det sättet så vet dom att det är blodigt allvar från min sida. Är bara i såna situationer som jag markerar på så sätt.Detta fungerar i min flock men tro mig skulle inte gå in så hos andra hundar, eftersom dom inte har den relationen till mig.Shhaya o Saga leker inte med varandra som dom har gjort tidigare, tror inte att bägge 2 vill utmana den andra så att det blir bråk. Sånt lägger jag mig inte i, så länge relationen mellan hundarna fungerar, oavsett om det är den yngre eller den äldre som styr så låter jag det vara.

  Gäller att ha kontroll och även ha det i bakhuvudet att den snällaste hund kan bråka med en annan.Men låt inte Jakita o Extra busa när Nisse är i närheten, jag tror att det triggade igång dom. Sen som någon skrev gå in o bryt om det börjar låta förmycket busmorr nu i början. Sen det braiga med hundar, som Ceasar skriver. Hundar lever i nuet o dom är inte långsinta. Så gå inte in i en ond cirkel nu om att dom kan börja bråka. Utan titta på själva situationen så är det lättare att förstå varför dom rök ihop. Och ta var dag för var dag o inte gå o tänk att det kanske händer något, för då händer det något kanske. Visst förbered ska man vara om det händer något men man ska inte förvänta sig det.

  Tror inte att det är någon fara mellan dom.

  Hi hi nu ska jag sluta skriva:D

  Önskar er ett riktigt GOTT NYTT ÅR!

 6. Fy va hemskt 😦 Har också varit med om det. Eller ja min hund har inte gjort det direkt, men syrrans två hundar har haft sina duster ibland. De morrar också en del när de leker, men så vips så har det gått över till en helt annan ton.
  Man hör ofta att hundarna ska sköta det själva. Men jag har svårt att inte lägga mig i när det gäller ens enga hundar båda två. Det är ju trots allt vi tåbeningar som leder flocken och inget sånt accepteras. Man har sin rangplats.
  Syrrans äldsta hund kan få för sig att jucka på min Lukas (som är äldre). Stoppar honom alltid. Lukas har väldigt svårt att säga till, men man ser att han egentligen vill…

  Härliga bilder! Ser ut att vara liknande snödjup som hemma i Uddevalla, drygt 70 cm =)
  God fortsättning på det nya året!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s